Na gradilište velikog projekta Općine Centar – pješačkog mosta preko Miljacke, od Radićeve ulice do Likovne akademije, 15. marta 2012. godine dostavljeni su iz Zenice prvi dijelovi konstrukcije budućeg mosta i postavljeni na skelu. Po dostavljanju svih dijelova bit će započeto spajanje i oblaganje mosta. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne i ne bude eventualnih drugih problema, završetak ove velike i za građane Sarajeva značajne investicije će biti realiziran u prvoj polovini 2012. godine. Inače, vrijednost projekta izgradnje mosta iznosi oko dva miliona KM. Izvođač radova je konzorcij u čijem sastavu se nalaze firme: GP “ŽGP” Sarajevo, “Metalno” Zenica i “Divel” d.o.o. Sarajevo. Prema projektu, most će biti od željezne konstrukcije obložen aluminijskim pločama (trespa), dok će zaštitna ograda biti napravljena od aluminijskih ploča – talpi. Dužina mosta iznosit će 38 metra, a širina od 4 do 7 metara.Na gradilište velikog projekta Općine Centar – pješačkog mosta preko Miljacke, od Radićeve ulice do Likovne akademije, 15. marta 2012. godine dostavljeni su iz Zenice prvi dijelovi konstrukcije budućeg mosta i postavljeni na skelu. Po dostavljanju svih dijelova bit će započeto spajanje i oblaganje mosta. Ukoliko vremenske prilike budu povoljne i ne bude eventualnih drugih problema, završetak ove velike i za građane Sarajeva značajne investicije će biti realiziran u prvoj polovini 2012. godine. Inače, vrijednost projekta izgradnje mosta iznosi oko dva miliona KM. Izvođač radova je konzorcij u čijem sastavu se nalaze firme: GP “ŽGP” Sarajevo, “Metalno” Zenica i “Divel” d.o.o. Sarajevo. Prema projektu, most će biti od željezne konstrukcije obložen aluminijskim pločama (trespa), dok će zaštitna ograda biti napravljena od aluminijskih ploča – talpi. Dužina mosta iznosit će 38 metra, a širina od 4 do 7 metara.

Gradilište za ovaj veliki općinski projekt otvoreno je 20. oktobra 2011. Radovi na gradnji pješačkog mosta, nisu otpočeli kako je planirano, u proljeće 2011., zbog razloga objektivne prirode. Nakon što su otklonjeni određeni tehnički problemi odnosno nedoumice u samom projektu i izvršeno izmještanje podzemnih instalacija te dogovorena isporuka aluminijskih obloga i staklene ograde za most, u drugoj polovini oktobra 2011. godine počele su intenzivne pripreme za otvaranje gradilišta u punom smislu riječi, što je podrazumijevalo prije svega izradu konstrukcije, postavljanje krana, izgradnju šipova i drugo.

Ideja za izgradnju pješačkog mosta preko rijeke Miljacke kojim bi se uspostavio pravac od Radićeve ulice do zgrade Akademije likovnih umjetnosti, proistekla je iz potrebe da se povežu, ožive i obogate sadržaji na obalama rijeke i uz novi protok ljudi, posebno mladih, omogući uvođenje novih sadržaja primjerenih najužoj urbanoj jezgri i potrebama Sarajlija, te potakne oživljavanja lijeve obale Miljacke gradskim sadržajima (kultura, nauka, obrazovanje), nastavak etapnog uređenja šetnice Obalom Maka Dizdara, kao i oživljavanje Radićeve ulice.

Nakon što su u proteklom periodu u više navrata vođene aktivnosti oko izrade idejnog rješenja za projekt ovog mosta (dva puta je raspisivan konkurs) koje nisu rezultirale odgovarajućim rješenjem za realizaciju, u Općini Centar je 2007. godine ponovo aktuelizirana ideja izgradnje pješačkog mostai pokrenute aktivnosti u cilju obezbjeđivanja što kvalitetnijeg idejnog rješenja kao osnove za realizaciju tog projekta. Stoga je Općina zaključila sporazum o stručnoj saradnji sa Asocijacijom arhitekata Sarajeva, kojim je ovoj organizaciji povjerena izrada projektnog zadatka i aktivnosti oko raspisivanja i provođenja konkursa za idejno rješenje mosta. Asocijacija arhitekata je, za potrebe Općine Centar, 20. septembra 2007. godine raspisala anonimni natječaj, na koji su prispjela 42 rada. Stručni žiri je prvu nagradu dodijelio za rad čiji su autori: Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojan Kanlić, tada studenti druge godine Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti, sa konsultantom Tanjom Kovačević i statičarem Hasanom Mahmutagićem. Građani Sarajeva imali su priliku sve radove pristigle na natječaj pogledati na izložbi u Galeriji Collegium Artisticum od 13. do 17. novembra 2007. godine.

Nakon provedene tenderske procedure izrada glavnog izvedbenog projektapovjerena je ”IPSA Institutu”. Po okončanju projekta, objavljen je oktobra 2008. godine javni poziv za odabir izvođača radova. U skladu sa zakonskim propisima provedena je tenderska procedura i za izvođača radova izabran Konzorcij u čijem sastavu se nalaze firme: GP “ŽGP” Sarajevo, “Metalno” Zenica i “Divel” d.o.o. Sarajevo. Poznato je da su na takvu odluku Poslovna udruga “Hering” Široki Brijeg i “IN” Sarajevo uložili žalbu a potom i tužbu, pa je Općina obustavila postupak za dodjelu ugovora za izvođenje radova na izgradnji mosta.

Općina Centar je, nakon okončanja sudskog spora, sredinom 2010. godine potpisala ugovor o izvođenju radova na izgradnji mosta sa Konzorcijem firmi: GP “ŽGP” Sarajevo, “Metalno” Zenica i “Divel” d.o.o. Sarajevo. Po zaključenju ugovora sa konzorcijem urađeno je iskolčenje objekta i izmještanje podzemnih instalacija, nakon čega se moglo pristupiti izgradnji mosta.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *